fredag 28 mars 2008

Danmark satsar på elbilar

Bland annat i GP den 28 mars 2008 och på Ny Tekniks hemsida beskrivs hur det danska företaget Dong Energy i samarbete med projektet Project Better Place kommer att satsa på att skapa infrastruktur för elbilar (från Renault) i Danmark. Tanken är att vid nattlig laddning kunna utnyttja mer av den vindkraftsel som annars exporteras på grund av för liten efterfågan nattetid - jag gissar att detta också är klimatpolitiskt smart för Danmark.

När det gäller bilarna så är tanken att dessa dels ska kunna laddas hemma samt vid speciella stationer där man också snabbt ska kunna byta hela batteripacken. Det senare låter som en rejäl utmaning. Metoden beskrivs på Project Better Place hemsida.

Bilarna verkar bli elversioner av Renault Megane och/eller Kangoo och Renault har lovat lansering 2011. Det hela låter realistiskt med tanke på Renaults erfarenhet av att bygga förra generationens elektriska Kangoo, Clio och Express. Nu måste det dock till en avsevärt mer omfattande produktion.

För ett par månader sedan gjordes ett liknande avtal mellan Project Better Place och Israels regering och detta är säkert inte sista gången vi ser detta ske. Strategin är att uppvakta mindre nationer som Israel, Danmark och Japan som snabbt kan bygga infrastruktur.


Inga kommentarer: